1898 The Post Gent

Opdrachtgever: Eindklant
verlichting – verwarming – hvac – elektriciteit - boekingssoftware

Het monumentale postgebouw in Gent spreekt tot ieders verbeelding. Nu huist er een designhotel dat op alle vlakken inzet op optimaal comfort, zowel voor de hotelgasten als voor het personeel. Met dit project sleepte cleverr de KNX Award 2017 in de wacht.

Posthotel Gent

"KNX is hier de special guest, het systeem is de wereldwijd erkende standaard voor woning- en gebouwenautomatisatie"

Cleverr zat mee aan tafel van bij de opstart van dit project. Door met alle partijen te overleggen en het lastenboek grondig te analyseren kregen we een duidelijk zicht op de noden en behoeften; die waren tweeledig. Enerzijds wil de opdrachtgever het verblijfscomfort van de hotelgasten verhogen. Anderzijds is het de bedoeling om de werkomgeving voor het hotelpersoneel te optimaliseren. Een bijkomende voorwaarde was dat de integratie flexibiliteit biedt tijdens en na de installatie en dat er voldoende uitbreidingsmogelijkheden zijn op de korte en lange termijn.

Enter KNX: een sturingsplatform waarbij een signaal digitaal over één bus gestuurd wordt en waarbij individuele ruimtes aangestuurd kunnen worden. Eén kabel volstaat dus om alle kamers, de lounge en de ontbijtruimte te automatiseren. Mooi meegenomen als je weet dat er weinig ruimte was om alle technieken weg te werken.

Cleverr ging aan de slag met de bestaande boekingssoftware van het hotel en koppelde die met de KNX-installatie. We ontwikkelden scènes en groepen kamers die aan dezelfde flows voldoen en schreven hiervoor scenario’s voor de dimbare verlichting, verwarming en airconditioning. Bij check-in, check-out of vacancy zal er een andere scène in werking treden, de receptionisten hoeven hier dus niets meer voor te doen. Via de uitgebreide visualisatie in een dashboard kan de hotelmedewerker wel nog steeds rechtstreeks ingrijpen. Een hulpbehoevende persoon heeft bijvoorbeeld meer licht nodig, de zakenman komt liever in een ‘lounge-omgeving’ terecht. Als gast kun je zelf ook de technieken bedienen in jouw kamer.

We maakten ook nog een efficiëntieslag op het terrein van de poetsploeg, die over een op maat gemaakt dashboard beschikt: wanneer het systeem geen activiteiten registreert in de kamer (verlichting, stopcontacten, verwarming) ontvangen ze een melding dat de kamer vrij is voor schoonmaak. Via hun badge in de kaarthouder activeren ze de sfeer ‘onderhoud’, waarbij alle verlichting op volle kracht inschakelt.

Posthotel Gent

Met deze integratie won cleverr de KNX-Award 2017. We zijn dé uitgelezen partner voor uw maatwerkproject en denken graag mee met alle partijen van bij de opstart.

Benieuwd naar onze maatwerkoplossingen?

Posthotel Gent